ر پی انتشار اولین اوراق صکوک در بازار سرمایه
استقبال در اولین روز مناسب بود
نرخ سود این اوراق 17.5 درصد است که سود اوراق درمقاطع 3ماهه از سوی شرکت سپرده گذاری مرکزی اوراق بهادار به سرمایهگذاران پرداخت میشود.
بنا بر گزارش بورس شرکت هواپیمایی ماهان که نخستین متقاضی انتشار اوراق صکوک اجاره در بازار سرمایه بود ، امروز مبلغ 291 هزار و 500 میلیون ریال اوراق اجاره از طریق کارگزاری تامین سرمایه نوین برای خرید یک فروند هواپیمای ایرباس 300B4 منتشر کرد ، که بالغ بر 130 میلیارد ریال از آن در روز اول به فروش رفت. شنیده ها حکایت از خریداری اوراق مذکور توسط چند بانک وبیمه مطرح کشور دارد و کارشناسان از استقبال صورت گرفته از این اوراق در اولین گام راضی میباشند.
مبلغ اسمی هر ورقه اجاره، یک میلیون ریال است و حداقل تعدادی که سرمایه گذاران باید خریداری کنند ضریبی از عدد 10 میباشد.نرخ سود این اوراق 17.5 درصد است که سود اوراق درمقاطع 3ماهه از سوی شرکت سپرده گذاری مرکزی اوراق بهادار به سرمایهگذاران پرداخت میشود. ناشراین اوراق هواپیمایی ماهان، شرکت واسط مالی بهمن، عامل پرداخت سود شرکت سپردهگذاری مرکزی اوراق بهادار و ضامن آن بانک اقتصاد نوین است.
مدت اوراق صکوک اجاره شرکت هواپیمایی ماهان 4 ساله بوده و زمان عرضه آن 5 روز میباشد و معاملات ثانویه این اوراق در فرابورس انجام خواهد شد.
شایان ذکر است هم اکنون چند بانک و شرکت تولیدی دیگر نیز درخواستهای خود در زمینه انتشار اوراق صکوک اجاره را به سازمان بورس ارایه دادهاند که کارشناسان سازمان بورس در حال بررسی درخواستهای این شرکتها هستند.
معرفی کوتاهی از صکوک اجاره
اوراق صکوک میتواند به عنوان روش تامین مالی مناسبی برای نهادهای دولتی و نیز شرکتهای خصوصی مورد استفاده قرار گیرد. متاسفانه بهرغم گسترش سریع استفاده از انواع صکوک در کشورهای اسلامی، این ابزار مالی تا به امروز در ایران مورد استفاده قرار نگرفته است. البته این قراردادها از نظر کمیته فقهی سازمان بورس و اوراق بهادار، هیچ اشکال شرعی ندارد و در بازار سرمایه ایران قابل اجرا است.
در این نوع اوراق، نهاد واسط با واگذاری اوراق و جمعآوری وجوه به وکالت از طرف صاحبان اوراق، دارایی مورد نیاز را از تولیدکننده یا فروشنده آن خریداری کرده و به متقاضیان آن دارایی، اجاره میدهد که اجاره دارایی بهصورتهای مختلف قابل تصور است.
دارایی در مقابل اجاره بهای معین برای مدت معینی به مستاجر اجاره داده میشود و در قرارداد اجاره، شرط میشود که در سررسید، مؤسسه ناشر اوراق، دارایی مورد اجاره را به مستاجر تملیک کند.
در زمان سررسید، مؤسسه ناشر اوراق مطابق شرط آن دارایی را به تملیک مستاجر درمیآورد. در این صورت نیز مؤسسه ناشر اوراق بخشی از اجاره بها را بهعنوان حق الوکاله خودش برمی دارد و بقیه را به صاحبان اوراق میپردازد.
درآمد صاحبان اوراق در این قرارداد عبارت است از اجاره بهای ماهانه که بطور معمول بیشتر از صورتهای قبل است، به این معنی که ارزش خود دارایی در اجاره بها گنجانده شده و درآمد صاحبان اوراق کاملا قابل پیشبینی است.