به بهانه احتمال ریزش مجدد معدن انگوران
خطاب به وزارت صنایع ، تعلل بیش از این جایز نیست
به عقیده کارشناسان باید حدود 400میلیون تن خاک از این معدن باطله برداری شود که طی سه سال پس از ریزش تنها بیش از 15 میلیون تن خاک برداشت شده است.
شنیده ها حاکی از آن است که احتمال ریزش دوباره بخشی از دیواره معدن روی انگوران در استان زنجان شدت بیشتری گرفته است.
بنا بر گزارش بورس ؛به نقل از انجمن تولید کنندگان سرب و روی کشور لایه ای شیب مانند در دیواره معدن انگوران وجود دارد که دارای بافت ریزی است و خطر ریزش این بخش از دیواره بسیار محتمل است.
گفتنی است طی یکسال اول پس از دردست گرفتن معدن انگوران توسط دولت ، اول بار با ریزش ناگهانی معدن ناشی از برداشت نادرست، بیش از 25میلیون تن خاک فرو ریخت و چندی بعد نیز برای دومین بار 10 میلیون تن خاک ریزش کرد.
به عقیده کارشناسان باید حدود 400میلیون تن خاک از این معدن باطله برداری شود که طی سه سال پس از ریزش تنها بیش از 15 میلیون تن خاک برداشت شده است.
علاوه بر این برای باطله برداری اساسی از معدن انگوران نزدیک به 5000 میلیارد ریال سرمایه نیاز است و حدود 70 درصد معدن احتیاج به باطله برداری دارد تا دوباره ریزش نکند.
شایان ذکر است در سال 1384شمسی امتیاز بهره برداری این معدن توسط دولت از بخش خصوصی گرفته شد و پروانه آن به نام شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران(وابسته به وزارت صنایع و معادن)ثبت گردید.
پس از ابلاغ سیاست های اصل 44 قانون اساسی به دولت،بحث واگذاری این معدن در قالب مزایده مطرح گردید.ولی برخی ابهامات،مزایده 186میلیارد تومانی معدن انگوران را باطل کرد و هیئت دولت تصمیم گرفت این معدن را طبق پیشنهاد وزارت صنایع و معادن به صورت کنسرسیومی متشکل از شرکت های فعال در بخش سرب و روی کشور واگذار نماید.
بر این اساس معدن انگوران طبق مصوبه هیئت وزیران در تاریخ 88.9.8 از اول اردیبهشت ماه سال جاری قرار بود به کنسرسیوم راهبران صنعت سرب و روی انگوران که 75 درصد سهام آن متعلق به شرکت توسعه معادن روی و 25 درصد بقیه به سایر تولید کنندگان سرب و روی کشور اختصاص دارد واگذار کند که تاکنون این امر به دلایلی نامعلوم با تعلل دولت مواجه است.
نکته جالب آنکه عملکرد بیشتر واحد های تولیدی و کارخانجات تولید سرب و روی کشور به نوعی به وضعیت معدن انگوران وابسته است چراکه بهره برداری از این معدن برای تزریق به چرخه تولید علاوه بر رونق و بهبود ظرفیت های تولیدی،بر قیمت تمام شده این محصولات تاثیر خواهد گذاشت بطوریکه گفته می شود معدن انگوران به تنهایی توانایی تامین خوراک 60 درصدی کارخانجات سرب و روی کشور را دارا است.
شایان ذکر است گروه شرکت های توسعه معادن روی ایران به عنوان بزرگترین تولید کننده شمش و کنسانتره سرب و روی کشور مالکیت شرکت های بزرگی همچون کالسیمین ،ملی سرب وروی ایران،ذوب روی بافق،فرآوری مواد معدنی ایران و صنعت روی زنگان را به عنوان هلدینگ تولیید کننده شمش سرب و روی ایران و خاورمیانه را دارا است که EPSاین مجموعه علاوه بر متاثر شدن از قیمت های جهانی شمش روی و سرب(LME)،راندمان کارخانجات و آزاد سازی نرخ حامل های انرژی ،تحت تاثیر عیار خاک تحویلی و به عبارت بهتر تامین مواد معدنی برای تولید است که با اجرایی شدن مصوبه دولت مبنی بر واگذاری هر چه سریعتر بهره برداری از معدن انگوران به این کنسرسیوم بخش عظیمی از این نگرانی ها برطرف می شود.
در حال حاضر نیز کمبود مواد اولیه مناسب باعث عدم فعالیت کارخانه ذوب و روی بافق و کارخانه تولید شمش سرب و روی ایران شده که نیاز اساسی به معدن انگوران را بیش از پیش مشهود می سازد بطوریکه گفته می شود در حال حاضر فقط 10 تا 15 درصد ظرفیت تولیدی کارخانجات تولیدی روی در کشور فعال هستند.
در پایان باید دانست که عدم واگذاری معدن انگوران و یا تاخیر در تحویل آن به این کنسرسیوم از سوی وزارت صنایع به رغم آنکه اکثر پیش بینی های نهادهای مالی و سازمان های بین المللی از رشد و رونق اقتصاد جهانی و به تبع آن افزایش مصرف و تقاضای فلز روی خبر می دهند به هیچ وجه توجیه پذیر نیست چراکه اختصاص 60 درصدی سود حاصل از بهره برداری از این معدن به دولت و در مقابل بهای تمام شده محصولات کارخانجات تولید سرب و روی کشور به مخاطره خواهد افتاد.