مهندس فروزش:
»اويك» در مناقصه فازهاي 15 و 16 پارس جنوبي شانس بيشتري دارد
دنياي اقتصاد 27/3/83
گروه انرژي: تجربه فني و پيشينه موفق عمليات مهندسي شركت مهندسي و ساختمان صنايع نفت در مقايسه با ديگر شركتها، شانس اين شركت را براي برنده شدن در مناقصه فازهاي 15 و 16 طرح توسعه ميدان گازي پارس جنوبي بيشتر كرده است.
رييس هيات مديره شركت مهندسي و ساختمان صنايع نفت «اويك» در گفتوگو با خبرنگار شانا با بيان اين كه شركت «اويك» در قالب يك كنسرسيوم با شركت فرانسوي «تكنيپ» در مناقصه فازهاي 15 و 16 ميدان پارس جنوبي شركت كرده است افزود: حداقل 5 گروه مشترك از شركتهاي داخلي و خارجي داراي صلاحيتهاي فني در اين مناقصه شركت كردهاند.
مهندس غلامرضا فروزش، با اشاره به وجود تجربه مهندسي اين شركت در توسعه فازهاي قبلي ميدان گازي پارس جنوبي، اجراي فازهاي 9 و 10 اين ميدان و صرف هزاران نفر ساعت كار مهندسي مشترك بين گروه مهندسي «تكنيپ» و «اويك» گفت: به نظر ميرسد شانس اين گروه براي برنده شدن در مناقصه اين بيش از ديگر شركت كنندگان باشد.
وي افزود: براي شركت در مناقصه فازهاي 15 و 16 ميدان گازي پارس جنوبي تاكنون كنسرسيومهاي مختلف پيشنهادهاي فني خود را ارائه كردهاند و در حال حاضر كارفرما (شركت نفت و گاز پارس) بررسيهاي فني را در مورد صلاحيتهاي شركت كنندگان آغاز كرده است.
مهندس فروزش با بيان اين كه، برنده مناقصه اين پروژه بعد از بررسي پاكتهاي محرمانه مالي تعيين خواهد شد گفت: در اين مرحله هر كدام از شركت كنندگان در مناقصه با توجه به صلاحيتها و سياستهاي خود، پيشنهادهاي مالي را ارائه خواهند داد.
رييس هيات مديره شركت مهندسي و ساختمان صنايع نفت، با اشاره به فعاليت اين شركت در فازهاي 9 و 10 ميدان گازي پارس جنوبي تصريح كرد: شركت مهندسي و ساختمان صنايع نفت، عمليات مهندسي توسعه اين فازها را كه تاكنون پيشرفت قابل توجهي داشته است در دست اجرا دارد.
وي با بيان اين كه عمليات خاكبرداري فازهاي 9 و 10 ميدان گازي پارس جنوبي يكي از فعاليتهاي مقدماتي و مهم توسعه اين فازهاست افزود: در حال حاضر عمليات خاكبرداري اين فازها در حدود 70 درصد پيشرفت دارد. رييس هيات مديره مهندسي و ساختمان صنايع نفت، زمان پايان عمليات خاكبرداري فازها ي9 و 10 پارس جنوبي را نيمه نخست تير ماه سال جاري اعلام كرد.
وي همچنين از ساخت بخش اصلي فلزي مخازن ذخيره مايعات گازي و مخازن «ال پي جي» بعد از پايان مراحل خاك برداري در پروژه فازهاي 9 و 10 ميدان گازي پارس جنوبي خبر داد.
فروزش افزود: برنامهريزي به منظور ساخت بخشهاي ساختمان اداري و اردوگاهها در فازهاي 9 و 10 نيز انجام شده است و هم اكنون عمليات توسعه اين فازها طبق برنامهريزي زمانبندي تعيين شده پيش ميرود.به گزارش خبرنگار شانا شركت مهندسي و ساختمان صنايع نفت «اويك» در ارديبهشت ماه سال 1366 با هدف خودكفايي و حداكثر بهرهبرداري از توان تجهيزات فني و نيروي انساني داخلي در پروژههاي نفت، گاز و پتروشيميبه منظور مقابله با خرابيهاي ناشي از جنگ تحميلي و آسيب به پالايشگاهها و تجهيزات نفت و گاز همچنين بازسازي و راهاندازي آنها تاسيس شد.
اين شركت همچنين به منظور ارائه خدمات به صورت پيمانكاري عمومي، مديريت پيمان، و انجام تمام فعاليتها و عمليات مهندسي طراحي و اجرايي مربوط به پروژههاي صنايع نفت، گاز و پتروشيمي، ساخت واحدهاي پالايشگاهي، واحد نيروگاهها و خطوط انتقال نيرو ، راهسازي؛ مخزن سازي و موارد ديگر ايجاد شده است.شركت مهندسي و ساختمان صنايع نفت «اويك» با حضور در دهها پروژه عظيم نفت، گاز و پتروشيمياز جمله توسعه فازهاي 9 و 10ميدان گازي پارس جنوبي نقش موثري در خودكفايي صنعت نفت كشور دارد.
كنسرسيومي متشكل از شركتهاي شركت «اويك»، «ال جي» و« اي. او. ايي. سي» توسعه فازهاي 9 و 10 پارس جنوبي را بر عهده دارند.
اجرا و ساخت پالايشگاهها، سكوهاي دريايي و خط لوله دريا در اين فازها در اسفند ماه سال 1381 به صورت فاينانس به مشاركت شركتهاي مهندسي و ساختمان صنايع نفت، مهندسي و ساخت تاسيسات دريايي و شركت «ال .جي» كره جنوبي واگذار شده است.
صدرا پل ميانگذر درياچه اروميه را احداث ميكند
ايسنا 26/3/83
خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران
سرويس اقتصادي - صنعت و معدن
شركت صنايع دريايي ايران (صدرا) با احداث كارگاه عملياتي در ساحل درياچه اروميه، عمليات ساخت پل ميانگذر اين درياچه به طول ٢٥٠٠ متر را آغاز كرد.
به گزارش ايسنا، براساس قراداد منعقده بين شركت صدرا و وزارت راه و ترابري شركت صدرا علاوه بر ساخت پل بزرگ مياني به طول ٢ كيلومتر و پل آب گذر به طول ٥٠٠ متر، تكميل و حفاظت خاكريز موجود به طول ٥/١٢ كيلومتر را نيز به عهده خواهد داشت.
براي حفاظت از خاكريز كنوني، ٣٢ هزار متر شمع فلزي، ١٤ هزار تن مصالح فلزي، ٦٠ هزار مترمكعب بتن، ٢٥٠ هزار مترمكعب عمليات خاكي و ٥/١ ميليون مترمكعب تحكيم عمليات خاكي انجام خواهد شد.
با احداث اين پل مسير اروميه - تبريز ١٥٠ كيلومتر نزديكترو مسير ارتباطي ايمن و كوتاهتري ميان اين دو شهر بزرگ غرب كشور فراهم ميشود.
در حال حاضر براي طي كردن مسافت دو هزار متري ياد شده، از شناورها استفاده ميشود و با ساخت اسكله در انتهاي هر دو بخش خاكريزي شده و عبور دادن وسايل نقليه با شناور، رفتوآمد در ميان گذر صورت ميگيرد.
چهار شناور متعلق به سازمان همياري شهرداريهاي آذربايجانغربي و سپاه پاسداران دراين مسير فعاليت ميكنند كه استفاده از اين شناورها با توجه به كثرت خودروها وحجم رفتوآمد معطلي مسافران را در پي دارد.
ايده ايجاد پل شناور درحد فاصل دو قسمت خاكريزي شده، به موازات استفاده از شناورها براي جابهجا كردن مسافر شكل گرفت و در سال ٦٨ به مرحله اجرا نيز درآمد كه پس از چهار ماه بهرهبرداري، طوفان شديد پل را تخريب كرد.
براساس گزارش روابط عمومي شركت سرمايهگذاري بانك ملي ايران، قرارداد احداث پل ثابت در بهمنماه سال ٨١ با مبلغ اوليه ٥٠٠ ميليارد ريال با شركت صدرا منعقد شد كه به گفته مسوولان اجرايي با توجه به تغيير طول پل بزرگ مياني از هزار و ٤٠٠ متر به دو هزار متر و تعريض ميانگذر بمنظور عبور خط آهن برآورد هزينههاي طرح افزايش يافته و ميزان افزايش مبلغ قرارداد به زودي اعلام خواهد شد.
با توجه به تغييرات صورتگرفته در برآورد هزينههاي طرح، دستاندركاران پيشبيني ميكنند در صورت تخصيص بودجه منطقي و بموقع، اين طرح تا پايان سال ٨٥ به بهرهبرداري برسد.
بر اساس اين گزارش، شرك صدرا خدمات مطالعاتي و مهندسي عمليات مربوط به اين پروژه را با همكاري شركتهاي مهندسي AAS-jakobsen و NGI انجام داده است، اما ١٠٠ درصد سهم قرارداد به اين شركت تعلق دارد.
شركت صدرا بعنوان يكي از شركتهاي فعال در بخش فراساحل بصورت سهامي عام با سرمايه فعلي ١٠٠ ميليارد ريال فعاليت ميكند و شركت سرمايهگذاري بانك ملي ايران از عمدهترين سهامداران آن است.
با توجه به اهميت حفظ شرايط اكولوژيك و زيستمحيطي درياچه اروميه و جلوگيري از هرگونه عوارض سوء در جريان احداث پل، مطالعات هيدورليك و هيدروديناميك لازم و بررسيهاي زيستمحيطي بطور كامل در منطقه صورت گرفته است.
اين گزارش حاكيست احداث پل آبگذر به طول ٥٠٠ متر در ٥/٣ كيلومتري خاكريزي غربي نيز بمنظور جلوگيري از كاهش شوري آب در قسمت جنوبي و شورتر شدن آب در بخش شمالي، گردش آب و حفظ اكوسيستم درياچه صورت ميگيرد.
احداث پل ميانگذر درياچه اروميه و تكميل بزرگراه شهيد كلانتري، علاوه بر كاهش طول مسير تردد ميان تبريز و اروميه، آثار مثبتي نظير كاهش هزينه سوخت، آلايندههاي هوا، صرفهجويي در وقت مسافران، سهولت و ايمني تردد، رونق توريسم و فعاليتهاي اقتصادي درمنطقه را بدنبال خواهد داشت.
بر اساس اين گزارش، در صورت تكميل اين طرح، روزانه حداقل پنج هزار دستگاه وسيله نقليه سبك و سنگين از اين مسير عبورخواهند كرد كه با توجه به قيمت جهاني سوخت، پيشبيني ميشود سالانه حدود شش ميليون و ٦٠٠ هزار دلار صرفهجويي ارزي را حاصل شود.
درياچه اروميه بزرگترين درياچه داخلي و دائمي كشور واقع در شمالغرب ايران ميان دو استان آذربايجانغربيو آذربايجانشرقي با وسعت پنج هزار و ٥٠٠ كيلومتر مربع به طول ١٢٠ الي ١٤٠ كيلومتر و عرض ١٥ الي ٥٨ كيلومتر است.
اين درياچه با دارا بودن ١٠٢ جزيره كوچك و بزرگ از طرف سازمان جهني يونسكو به عنوان يكي از ٥٩ پارك بينالمللي ذخاير طبيعي جهان معرفي و ثبت شده است و بعلت ويژگيهاي منحصربفرد خود سالانه هزاران گردشگر داخلي وخارجي را جذب كرده است.
با احداث پل ميانگذر درياچه اروميه انتظار ميرود بر جاذبههاي گردشگري غرب كشور افزوده شود و با ايجاد انگيزه براي تردد بسياري از خودروهاي ترانزيتي درمسير ايران تركيه از مرز سرو از بار ترافيكي تبريز - بازرگان كاسته شود.
با آغاز عمليات احداث پل ميانگذار درياچه اروميه، فعاليت شركت صدرا به درياچههاي داخلي ايران نيز تسري پيدا كرد.
اين شركت در زمينه توليد سازههاي دريايي و كشتيسازي فعاليت دارد و دراجراي بسياري از طرحهاي بزرگ در جنوب كشور و درياي مازندران فعال است.
انتهاي پيام